Tipuri de încălzire pentru piscină

Dacă doriți să vă bucurați de piscina dvs. și în zilele mai puțin însorite, atunci un sistem eficient de încălzire pentru piscină este soluția pe care o căutați.

Dacă apa din piscina dvs. este prea rece, atunci probabil că nu veți înota în ea. Fără încălzire, apa piscinei nu va depăși 22 °C, sau poate 25 °C în zilele foarte calde. Înotătorilor sportivi le place să înoate în apa piscinelor care au cel puțin 26 °C, iar anumite piscine sunt încălzite până la 29 – 30 °C.

În plus, încălzirea piscinei vă permite să vă extindeți sezonul în care vă puteți bucura de aceasta. Fără un sistem de încălzire, puteți înota doar în lunile de vară, de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii august. Cu un sistem de încălzire potrivit, puteți înota cu ușurință până la 4 luni mai mult, din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie, sau poate chiar pe tot parcursul anului.

Vom discuta mai departe despre câteva tipuri de încălzire pentru piscină

Ce tip de încălzire ar trebui să alegeți? Există mai multe opțiuni, iar alegerea depinde de numeroși factori, cum ar fi tipul și dimensiunea piscinei, sistemul de încălzire rezidențial existent, cât de des doriți să înotați și la ce temperatură și în ce perioadă doriți să folosiți piscina.

Încălzirea piscinei cu energie solară

Încălzirea piscinei cu lumina soarelui pare la început a fi simplă și atractivă. Este o metodă eficientă din punct de vedere energetic și ecologic pentru încălzirea piscinei dumneavoastră. Totuși, în cadrul acestei categorii de sisteme de încălzire a piscinei, există o serie de opțiuni, fiecare având avantajele și dezavantajele ei.

Încălzirea piscinei cu un încălzitor solar de apă (presurizat / nepresurizat)

Încălzitoarele solare de apă sunt utilizate în principal pentru încălzirea locuințelor sau pentru instalațiile sanitare. Utilizarea acestora depinde în mare parte de numărul de panouri instalate pe acoperiș. De asemenea, puteți folosi un încălzitor solar de apă pentru a vă încălzi nu numai casa, ci și piscina.

Acest sistem este mai ecologic decât încălzirea cu gaz sau combustibil, dar aveți nevoie de energie pentru a alimenta încălzitorul solar de apă.

Un sistem de acest fel vă va costa în jur de 5.000 EUR. Cu toate acestea, încălzitoarele solare de apă nu sunt prima noastră recomandare. Au dezavantajul că lucrează cu eficiență redusă în zilele înnorate. Tocmai în zile ca acestea încălzitorul solar de apă trebuie să muncească din greu pentru a încălzi piscina sau a o menține caldă. Va trebui, așadar, să vă bazați pe lumina soarelui, însă poate că nu va fi existentă.

Încălzirea piscinei cu panouri solare

Panourile solare produc energie în loc de căldură. Energia este produsă astfel este prietenoasa cu mediul și este folosită pentru încălzirea atât a locuinței, cât și a piscinelor dotate cu un sistem de încălzire electric.

Pentru a vă încălzi rapid casa sau piscina, cel mai bine este să combinați panourile solare cu un sistem de încălzire electric, cum ar fi un schimbător de căldură.

Prețul unor astfel de sisteme de panouri fotovoltaice depinde de numărul de panouri, de tipul și calitatea panourilor solare, de capacitatea panourilor și de dimensiunea gospodăriei. Cu cât gospodăria este mai mare, cu atât trebuie generată mai multă energie. Costurile unui sistem de panouri fotovoltaice pornesc de la 5-6000 EUR.

Panourile solare necesită o suprafață mare de montaj, care ar trebui să fie de preferat orientată spre sud, cu o înclinație atent calculată astfel încât razele UV să cadă perpendicular pe suprafața panourilor solare.

Încălzirea piscinei cu panouri solare este posibilă, este ecologică, iar energia este momentan complet gratuită. Cu toate acestea, aveți nevoie de un buget și de o suprafață considerabile pentru a instala panourile solare.

Avantaje
* Costuri ulterioare de consum mici sau deloc
* Foarte prietenos cu mediul

Dezavantaje
* Preț ridicat de achiziție
* Poate fi folosit doar în zilele însorite
* Spațiu mare necesar pentru amplasarea panourilor solare și a colectoarelor de energie

Încălzirea piscinei cu prelate solare

Aceste prelate solare sunt utilizate în mod obișnuit pentru a încălzi piscinele mici care sunt demontate iarna. Într-un sistem de încălzire a piscinei bazat pe prelate solare, soarele face ca acestea să se încălzească. Foliile transferă apoi căldura în apa piscinei.

După cum s-a indicat mai devreme, această soluție este destinată în principal piscinelor mai mici, deoarece este nevoie de foarte mult timp pentru a încălzi complet o piscină mare cu aceste folii.

În plus, aveți nevoie de o suprafață mare pentru a instala foliile. Suprafața foliilor solare ar trebui să fie de preferință la fel de mare ca zona piscinei.
Un dezavantaj serios al acestor folii este din nou dependența lor de condiția vremii. Fără lumina soarelui, foliile nu vor transfera suficientă căldură în apa piscinei.

Prețul unor astfel de folii se ridică la aproximativ 50 de euro pe metru pătrat (fără instalare). Pentru o piscină de 8 m pe 4 m, acest lucru generează un cost de achiziție de aproximativ 1.600 EUR.

Încălziți-vă piscina cu colectoare solare în formă de cupolă

Funcționarea acestor sisteme este destul de asemănător cu cel al foliilor solare. Aici, totuși, conductele sunt înfășurate într-un fel de cupolă, unde apa este încălzită. În comparație cu foliile solare, acest sistem ocupă mult mai puțin spațiu. O cupolă încălzește un volum de nu mai puțin de 5.000 L. Pentru o piscină de 8 m pe 4 m care are 1,5 m adâncime, veți avea nevoie de 10 astfel de sisteme.

Cu toate acestea, și acest sistem de încălzire a piscinei este recomandat doar pentru piscine relativ mici. De asemenea, depinde de lumina soarelui și folosește o cantitate mare de energie pentru a pompa apa prin cupole.

Prețul pentru un sistem de genul acesta este de aproximativ 100 EUR. Pentru aceeași piscină, este, prin urmare, puțin mai ieftin decât foliile solare.

Încălzirea piscinei cu o pompă de căldură

Încălzirea cu energie solară a piscinei vă face să vă bazați pe cantitatea de lumină solară. O pompă de căldură este, așadar, o alternativă perfectă care nu se bazează pe soare pentru energie. De aceea este de ani de zile cel mai popular sistem de încălzire a piscinelor.

Utilizarea unei pompe de căldură pentru încălzirea apei piscinei oferă, de fapt, numeroase beneficii. O pompă de căldură este foarte eficientă, economică, ușor de utilizat și durabilă. Acest tip de încălzire este mult mai ecologic decât un sistem de încălzire a piscinei cu gaz sau alt combustibil. În plus, pompele de căldură au o durată de viață lungă. Dacă doriți o încălzire eficientă a piscinei, ar trebui să alegeți o pompă de căldură de înaltă calitate.

Funcționarea pompei de căldură pentru piscină
O pompă de căldură folosește electricitatea pentru a extrage căldura din aerul exterior și a o distribui în apă. Pompele de căldură nu generează căldură în sine. Prin urmare, pompele de căldură depind de temperatura exterioară. Pompele de căldură sunt eficiente atâta timp cât temperatura este mai mare de 10 °C. Acestea generează până la 5 kW de căldură pentru 1 kW de energie.

Dacă temperatura exterioară scade sub 10 °C, cel mai bine este să opriți pompa de căldură. De aceea pompele de căldură sunt ideale pentru cei care vor să înoate din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie. Există, totuși, pompe de căldură speciale care pot fi folosite la temperaturi mai scăzute de atât. Dacă doriți să înotați tot timpul anului, puteți folosi și un schimbător de căldură în lunile de iarnă.

Pompe de căldură în comparație cu alte sisteme de încălzire a piscinei
Un sistem electric de încălzire a piscinei implică un cost ridicat de utilizare. Consumă atât de multă energie electrică încât poate fi luată în considerare doar pentru jacuzzi de până la 1.500 L. Un sistem electric este nepotrivit pentru o piscină standard de cca. 50.000 L.

Principalul dezavantaj al sistemelor de încălzire cu gaz sau lemn este eficiența lor scăzută. Aceste sisteme de încălzire necesită 5 kW de energie pentru a genera 1 kW de căldură, în timp ce pentru o pompă de căldură este invers. 

Avantajele și dezavantajele unei pompe de căldură pentru piscină
Principalul avantaj al unei pompe de căldură pentru piscină este eficiența ridicată și costul energetic scăzut. În regimul utilizării normale, costul pentru încălzirea piscinei unei pompe de căldură este de la 600 până la 700 de euro pe an. Acest lucru implică totuși utilizarea unei acoperiri de bună calitate pentru piscină.

Din păcate, pompele de căldură sunt lente, așa că va dura câteva zile pentru a încălzi piscina de la aproximativ 15 °C la 28 °C. Vă puteți aștepta să obțineți un câștig zilnic de 2 °C. O pompă de căldură depinde și de temperatura mediului ambiental. Eficiența unei pompe de căldură crește la temperaturi mai ridicate și scade la temperaturi sub 10 °C.

Avantaje
* Foarte eficient
* Costuri reduse de consum
* Durată lungă de viață
* Silențios
* Ideal pentru încălzirea piscinelor mai mari
* Puteți folosi piscina din aprilie până în octombrie
* Metodă ecologică de încălzire
* Ușor de utilizat

Dezavantaje
* Preț de achiziție mai mare
* Depinde de temperatura exterioară din jur
* Recomandat să fie folosită la temperaturi exterioare de peste 10°C
* Pompa de căldură ar trebui să fie instalată de preferință în aer liber

Amplasarea pompei de căldură se recomandă să se facă în aer liber, pentru a sufla cât mai departe posibil aerul răcit.

Pompa de căldură nu trebuie neapărat instalată în lumina soarelui. Singurul parametru care contează este temperatura mediului ambiental. În jurul pompei de căldură, totuși, trebuie prevăzut un spațiu liber de 50 cm pe fiecare parte. Pe partea laterală a ventilatorului este indicată un spațiu liber de 3 până la 5 m, din nou pentru a permite aerului răcit să fie evacuat cât mai ușor și departe posibil.

Zgomotul este un alt parametru de luat în considerare la instalarea pompei de încălzire a piscinei. În timp ce se produc pompe de căldură cu zgomot din ce în ce mai redus, este totuși de preferat să se reducă acest disconfort la minimum. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin instalarea pompei de căldură într-un spațiu imediat alăturat zonei piscinei.

Încălzirea piscinei cu un schimbător de căldură

Pentru a vă încălzi rapid piscina, vă sfătuim să utilizați un schimbător de căldură din titan. Acest lucru este ideal pentru persoanele care nu sunt adesea acasă pentru a se bucura de piscină. Acestea pot încălzi piscina chiar și într-o singură zi.

Schimbătoarele de căldură conțin un element de încălzire rezistent la coroziune fabricat din titan. Electricitatea încălzește rezistența, care la rândul său transferă căldura apei care curge pe lângă rezistență.

Acest schimbător de căldură din titan este conectat la sistemul de încălzire rezidențial. Acest lucru îl face un sistem de încălzire relativ ieftin și ușor de instalat. Consumul mare de energie este cel mai mare dezavantaj aici. Dacă ați folosi în mod constant un schimbător de căldură pentru a vă încălzi piscina, facturile de energie electrică ar putea crește neașteptat de mult.

În plus, această metodă de încălzire a piscinei este mai puțin ecologică decât colectoarele solare sau un sistem de încălzire a piscinei cu pompă de căldură. Avantajul unui schimbător de căldură este faptul că poate încălzi apa piscinei chiar și la temperaturi mai scăzute și fără ca soarele să strălucească. Din acest motiv, un schimbător de căldură este adesea combinat cu o pompă de căldură sau un sistem de panouri solare.

Cu schimbătorul de căldură din titan apa este încălzită rapid la o temperatură numai bună pentru utilizare. Puteți lăsa apoi pompa de căldură sau boilerul solar să preia controlul pentru a menține temperatura dorită fără ca pompa să fie alimentată tot timpul.

Avantaje
* Mai puțin costisitor de instalat
* Încălzește mai repede apa din piscină

Dezavantaje
* Consum mare de energie electrică
* Mai puțin prietenos cu mediul
* De preferat să fie instalat în combinație cu alte sisteme de încălzire

Prelată pentru piscină – pentru a menține piscina caldă

Încălzirea apei este importantă, dar ceea ce este și mai important este să menținem apa caldă cât mai mult timp posibil, astfel încât sistemul de încălzire să fie folosit mai rar. De aceea este indicat să acoperiți piscina cu o prelată sau, mai bine, cu un sistem de acoperire din policarbonat. Acest lucru va reduce foarte mult răcirea apei din piscină.

Aceste prelate vă pot economisi investiția în 2 până la 3 ani, reducând consumul de energie al sistemului dvs. de încălzire. Folosirea unei huse pentru piscină poate limita pierderile de căldură cu până la 50%.

 

adresa aquapiscine

SHOWROOM

Șos. București-Domnești nr. 46

Olteni, ILFOV

telefon aquapiscine

TELEFON

+40 762 912 415

email aquapiscine

EMAIL

contact@aquapiscine.ro

orar aquapiscine

PROGRAM DE LUCRU

Luni-Vineri

09:00-18:00