Etapele de întreținere a piscinelor – pas cu pas

Deținerea și întreținerea unei piscine necesită efort și atenție sporită. Mulți proprietari de piscine încearcă să găsească o formulă magică pentru a crea o piscină sigură, curată și limpede, da, din păcate, așa ceva nu există. Dacă aveți o piscină și vă faceți griji pentru că nu știți cum să o întrețineți, acest ghid este pentru dvs. Am structurat și detaliat pașii corecți pe care trebuie să ii efectuați pentru a vă bucura de apă curată, limpede și mai ales dezinfectată.


1. Echipament necesar pentru curățarea piscinei

Primul pas în întreținerea piscinei este să vă asigurați că aveți toate consumabilele de care aveți nevoie pentru a vă curăța și întreține piscina. Iată o listă cu consumabilele de întreținere a piscinei pe care ar trebui să le aveți: Mâner telescopic – Cele mai multe plase, perii și bureți pentru curățarea piscinei se atașează la acest mâner. Plasa pentru frunze – cazute si alte intemperii este atașată de un mâner telescopic și servește la colectarea frunzelor și a altor resturi căzute în apă. Vă recomandăm să executați acest proces zilnic. Perie bazin – Aceasta este folosită pentru curățarea pereților piscinei. Colț rotund și perie pentru margini – Pentru colțuri și zone greu accesibile. Aspirator manual pentru piscină – se atașașează la un mâner telescopic sau un furtun de aspirație. Furtun pentru aspirație – Trebuie să vă asigurați că furtunul este cel puțin de dimensiunea piscinei dvs. Acest furtun se conectează la duza de aspirație a piscinei. Robot automat de curățare a piscinei – Acest echipament este opțional, dar vă poate ușura mult munca. Bureți și prosop – Veți avea nevoie de diferite tipuri de bureți și prosoape. Alte diverse unelte comune (clape, șurubelnițe etc.). Kit de analiză a apei – Este necesar un kit de analiză a apei pentru a verifica nivelurile de alcalinitate, clor și pH din apa dumneavoastră. Produse chimice de specialitate – clor, pH, algicide, floculanti, agenti de curatare a conductelor de apa, detartrare etc. AquaPiscine vă recomandă să utilizați doar substanțe chimice profesionale.

2. Curățați linia apei și goliți coșul din skimmer

Îndepărtați frunzele și alte resturi de pe suprafața apei folosind plasa atașată de mânerul telescopic. Acest proces este foarte important în întreținerea piscinei, deoarece linerul se poate deteriora și se poate decolora dacă frunzele sunt lăsate în apă pentru o perioadă lungă de timp. Vă recomandăm să faceți acest proces zilnic. Totodată, se golește și coșul din skimmer, care adună murdăria din conductele de apă (frunze căzute, resturi vegetale, insecte etc.). Curățați bine plasa după ce ați colectat frunzele căzute și alte resturi din apă. De asemenea, folosind o plasă de adâncime, adunați murdaria din apă, de sub linia apei, daca este cazul.

curățare frunze piscină

3. Periați pereții și scările piscinei

După ce ați îndepărtat toate resturile din apă, utilizați o perie ovală atașată la un mâner telescopic pentru a peria părțile laterale și scările piscinei. Este necesară o anumită forță de periere pentru a îndepărta complet mizeria și depunerile de pe aceste suprafețe. Apoi curățați colțurile peretelui cu o perie rotundă atașată la o tijă telescopică. Acest proces ar trebui să se desfășoare cel puțin o dată pe săptămână.

4. Aspirați piscina

Bacteriile se acumulează pe fundul piscinei și provoacă deteriorarea calității apei, așa că trebuie să fie aspirată. Aspirarea unei piscine se poate face după cum urmează: – Aspirați manual piscina Vă recomandăm să aspirați manual piscina cel puțin o dată pe săptămână. Primul pas în întreținerea acestei piscine este să vă asigurați că duza de aspirație nu este acoperită cu dopuri. Apoi, din camera tehnică, deschideți complet robinetul de aspiratie, inchideți robinetul pentru skimmer si eventual al sifonului. Utilizați un furtun de aspirație care se potrivește cu dimensiunea piscinei dvs. Introduceți furtunul în apă și asigurați-vă că tot aerul este îndepărtat din furtun. Introduceți un capăt al furtunului în peria de aspirație și celălalt capăt în duza de aspirație. Aceste operațiuni trebuie efectuate sub apă pentru a evita acumularea de aer în echipament și în pompa piscinei. Odată ce totul este pregătit corespunzător, începeți să aspirați podeaua piscinei la fel cum ați aspira un covor. Acțiunea de aspirație trebuie să fie lentă, deoarece particulele mici de mizerie de pe fundul bazinului se vor ridica, iar aspiratorul nu le va putea atrage. Acestea vor rămâne în apă și vor revin pe fundul piscinei odată ce procesul este finalizat. Insistați și reveniți cu capul de aspirare in zonele care par mai murdare. Astfel, puteți fi siguri că întreaga suprafață a piscinei este curățată, iar resturile ajung la filtrele care se vor curăța ulterior. – Folosiți un aspirator automat pentru curățarea piscinei Robotul aspiră singur bazinul piscinei și colectează sedimentele depuse. Unele dintre cele mai avansate modele de aspiratoare automate pot urca pe pereti și trepte. În interiorul robotului se află un filtru care reține resturile colectate. Când este plin, acesta trebuie golit și spălat.

aspirator piscină

5. Curățați filtrul piscinei

Filtrele joacă un rol foarte important în întreținerea piscinei. Acest lucru se datorează faptului că face mare parte din munca grea și îndepărtează toate impuritățile mici, anterior neutralizate de către clor. Pe scurt, curățarea filtrului se face prin inversarea fluxului de apă, iar apa se deplasează înapoi prin filtrul piscinei și iese prin orificiul de evacuare. De fapt, mediul de filtrare este spălat, nu filtrul în sine. Filtrele de piscină au de obicei un manometru și ar trebui folosite ca indicator al curățării. Dacă presiunea filtrului este mai mare decât în mod normal (mai mult de 1,2 bar), să știți că este timpul să curățați mediul filtrant. Dacă aveți un manometru cu trei culori (roșu, galben, verde), atunci când acul devine galben, este timpul să curățați filtrul. Dacă filtrul dvs. nu este echipat cu un manometru, încercați o procedură de spălare (spălare inversă) o dată pe săptămână sau când observați o scădere semnificativă a presiunii apei de la duza de evacuare. Procesul de curățare a filtrului se efectuează după cum urmează. Atenție! Toate operațiunile la vana filtrului trebuie efectuate numai cu pompa piscinei oprită. Opriți pompa piscinei – Setați vana în poziția „spălare inversă” (BACKWASH). Porniți sistemul și lăsați-l să funcționeze timp de 1-2 minute. În acest timp, apa curge prin circuitul de drenaj în canalizare. Opriți pompa din nou. Comutați vana în poziția “clătire” (RINSE). Porniți pompa și lăsați sistemul să funcționeze aproximativ 30 de secunde. Opriți din nou sistemul. Setați vana în poziția “golire” (WASTE). Porniți sistemul și lăsați-l să funcționeze timp de 5-10 secunde pentru a elimina ultimele impurități din apă. Opriți sistemul. Setați vana în poziția “filtrare” (FILTER). Reporniți sistemul și lăsați-l să funcționeze normal. Odată ce toți acești pași au fost finalizați, procesul de curățare a filtrului a fost efectuat corect și cu succes.

6. Măsurați parametrii apei

Întreținerea piscinei nu presupune doar perierea pereților. Ar trebui făcută și chimia apei. Măsurați toți indicatorii de calitate a apei înainte de a aplica tratamente chimice. Principalii parametri de luat în considerare pentru obținerea apei curate și igienizate sunt: Alcalinitatea apei – Valoarea ideală ar trebui să fie în intervalul de la 100 ppm la 150 ppm. Duritatea apei – Valoarea ideală ar trebui să fie în intervalul 200-400 ppm. pH-ul apei – Valoarea ideală ar trebui să fie între 7,2 și 7,6. Conținutul de clor sau oxigen activ în funcție de tipul de oxidant utilizat – Valoarea ideală pentru clorul liber ar trebui să fie în intervalul 0,6-1,5 ppm. Valoarea ideală pentru clorul combinat ar trebui să fie mai mică de 0,2 ppm. Valoarea ideală pentru clorul total ar trebui să se potrivească cu valoarea pentru clorul liber (0,6-1,5 ppm). Pentru a măsura parametrii apei puteți folosi un Kit de analiză (pastile/pipete), tester hârtie, sau fotometru electronic. O piscină echilibrată înseamnă că cei cinci parametri de bază ai apei sunt menținuți la niveluri adecvate. Combinația acestor parametri permite dezinfectantului (clor/oxigen activ) să funcționeze mai eficient. Prin urmare, igiena și echilibrul apei sunt foarte importante în întreținerea piscinei.

soluții piscină

7. Adăugați substanțele chimice necesare în ordinea corectă.

Aquapiscine recomandă utilizarea Doar a substanțelor chimice profesionale pentru a obține rezultatele așteptate. Pentru a menține echilibrul chimic al apei piscinei dvs., acordați prioritate celor trei factori: Alcalinitate, pH, Duritate

Alcalinitatea apei din bazin

Alcalinitatea ideală în apă ar trebui să fie în intervalul 100-150 ppm. Alcalinitatea este un tampon de pH. Rolul alcalinității este de a preveni fluctuațiile rapide ale pH-ului. Alcalinitatea corectă înseamnă că pH-ul apei este stabil. Pentru a crește alcalinitatea, vă recomandăm să folosiți o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu. Pentru a reduce alcalinitatea, vă recomandăm să utilizați o soluție pe bază de acid (ph negativ). Alcalinitatea stabilizează pH-ul, de aceea este important să-l ajustați înainte de a doza orice altă substanță chimică în piscină.

Valoarea pH-ului apei din piscină

pH-ul apei din piscină ar trebui să fie în intervalul 7,2 până la 7,6, în mod ideal 7,4. Apa de ploaie, înotătorii și aproape orice altceva care intră în apa piscinei pot afecta nivelul pH-ului. Este important să mențineți pH-ul la un nivel ideal, deoarece acesta afectează direct efectul dezinfectantului din apă. Reglați valoarea pH-ului în funcție de numărul afișat pe tester. Dacă pH-ul este ridicat, apa din piscină va deveni alcalină, așa că trebuie folosit un Ph minus pentru a o aduce înapoi la nivelul ideal. Dacă pH-ul este scăzut, apa din piscină este acidă și ar trebui să utilizați Ph plus. Aveți întotdeauna doi corectori de pH (Ph plus și Ph minus).

Duritatea apei din bazin

Duritatea apei indică un conținut ridicat de săruri de calciu și magneziu și poate fi exprimată în diferite unități de măsură. Cea mai des folosită unitate de măsură sunt gradele germane, dar există și instrumente care măsoară duritatea în ppm. 1 grad german = 1,785 grad francez = 17,85 ppm = 17,85 grame de CaCO3 per m3 de apă. Acest convertor vă permite să măsurați duritatea apei piscinei dvs. Nivelul ideal de duritate a apei ar trebui să fie între 200 ppm și 400 ppm. Duritatea apei depinde de locul în care locuiți. Duritatea apei depinde si de sursa de apă folosită pentru umplerea piscinei. Apa de foraj conține mai multe minerale (ex. calciu), decât apa de la robinet. Dacă duritatea apei este prea mică, pereții și echipamentul piscinei se vor coroda. Duritatea crescută se realizează prin adăugarea unui corector de creștere a durității (clorură de calciu dihidrat). Dacă duritatea este prea mare, apa din piscină poate deveni tulbure și poate avea un aspect tulbure. În acest caz, se recomandă un corector de reducere a durității (oxalat de sodiu). Notă! Un pH mai mare poate duce la o duritate mai mare.

Dezinfectarea

Ca parte a întreținerii piscinei, dezinfecarea se poate face în următoarele moduri: – Clorul natural obtinut prin electroliza sari – Dezinfecția cu clor chimic Cea mai des folosită substanță pentru dezinfectarea apei piscinei este clorul. Această substanță este foarte populară datorită eficienței și costului scăzut. Clorul ucide în mod eficient bacteriile și previne creșterea algelor. Nivelul recomandat de clor liber este de 0.6 – 1.5 ppm.

Clorul folosit la întreținerea piscinei poate fi găsit sub mai multe forme:
a) Clor cu dizolvare rapidă – granulat sau sub formă de tablete – este clor organic, are acțiune imediată se poate folosi pentru tratament șoc sau în doze mai mici în întreținerea curentă. Clorul granulat trebuie dizolvat total într-un recipient înainte de a fi introdus în apă. După dizolvare se toarnă în piscină pe tot perimetrul interior. Dacă este sub formă de tablete sau pastile, acestea se introduc în dispensere plutitoare (clorinatoare) sau în coșul de la skimmer.
b) Clor cu dizolvare lentă sub formă de tablete – este clor anorganic și are acțiune lentă. Se dizolvă în timp și se poate folosi pentru întreținerea curentă. Tabletele se introduce, de asemenea, în dispensere plutitoare sau în coșul de la skimmer. Există și tablete multifuncționale (alboral multifuncții) care conțin și alte substanțe în afara de clor (floculant, algicid, etc.) și care ajută la păstrarea apei curată și igienizată.
c) Clor lichid – acest tip de clor se toarnă direct în apa piscinei. Se folosește de obicei la piscinele publice, deoarece poate fi adăugat rapid în cantități mari. Poate fi dozat și cu ajutorul unui sistem automat de analiză, dozare și tratare a apei.

[Cum și când se face tratamentul de clor șoc?]

Clorul șoc se face de obicei la deschiderea piscinei după sezonul rece. Este necesar un tratament șoc și la închiderea piscinei, la final de sezon. Dar se face și punctual în timpul sezonului când sunt precipitații abundente sau când piscina este folosită intens. Nu se recomandă să faceți șoc de clor în timpul zilei. Tratamentul șoc implică o cantitate de clor de 10 ori mai mare decât cea inițială. După terapia cu șoc, vă recomandăm să nu folosiți piscina timp de minim 12 ore. După tratamentul de impact, sistemul de filtrare ar trebui să funcționeze continuu timp de 12 ore.

– Dezinfectarea piscinei cu oxigen activ

O alternativă la clor pentru întreținerea piscinei este oxigenul activ sau peroxidul de hidrogen (H2O2). Folosit dacă aveți o alergie la clor. Recomandat atunci cand apa contine o cantitate mare de metale care reactioneaza cu clorul. Cea mai bună versiune a acestei substanțe este lichidă. Este necesar un instrument de măsurare special pentru măsurarea oxigenului activ și, de asemenea, este necesar un activator atunci când utilizați oxigen activ solid. Valoarea ideală pentru oxigenul activ din apa piscinei este de 30-70 ppm. Notă! Nu se folosesc niciodată împreună clorul cu oxygen activ în piscină, deoarece oxigenul activ este consumat prin neutralizarea clorului din apă.

– Substanțe chimice adiționale

În afară de aceste substanțe chimice principale, mai sunt și alte substanțe adiționale care se folosesc pentru a rezolva și alte probleme destul de frecvente în întreținerea piscinei.
Algicid – algicidul este un agent de prevenire a algelor. Se folosește mai mult preventiv, cu toate că cea mai eficientă metodă de eliminare a algelor rămâne clorul. Se folosește în general după ploi și se utilizează la piscine cu multă vegetație în jur. Evitați produsele anti-alge pe bază de cupru. Se recomandă folosirea unui algicid pe bază de amoniu cuaternar
Floculant – această substanță ajută la limpezirea apei și se folosește numai pentru filtrele cu nisip. Este ideal în situația în care în apă există particule în suspensie. Acesta strânge toate particulele foarte fine ce nu pot fi reținute de filtrul cu nisip. După tratamentul cu floculant, depunerile de pe fundul bazinului trebuie aspirate și eliminate direct la canalizare
Neutralizant de metale – mai este cunoscut și sub denumirea de anti-metale. Se folosește dacă apa piscinei dvs. conține metale (fier, cupru) și se adaugă în apă înainte de dozarea clorului. Acesta ajută la evitarea formării petelor ruginii sau verzi, cauzate de reacția metalelor din apă cu clorul. De asemenea protejează suprafețele împotriva petelor.

În situația în care doriți să nu vă mai bateți capul cu analiza și dozarea chimicalelor, puteți alege varianta automată. Un sistem inteligent pentru analiza și dozarea substanțelor din bazin.
Sistemul automat de analiză și dozare a apei este un sistem inteligent, complet automatizat de tratare a apei. Dispune de senzori (electrozi) care măsoară automat parametrii importanți și controleaza automat dozarea substanțelor din apă pentru a mentine apa la parametrii optimi. Treaba dvs se va rezuma doar la a avea grijă să conectați la acest sistem bizoanele de substanțe necesare.

8. Planificați-vă programul și mențineți sistemul de filtrare în funcțiune

După efectuarea tuturor pașilor de mai sus, este foarte important să programați sistemul de filtrare să funcționeze corect pentru a obține rezultatele dorite. Apa trebuie să circule, altfel creează un mediu ideal pentru ca bacteriile să prospere. Pompele piscinei ar trebui să funcționeze cel puțin 8-10 ore pe zi. Programați pompa să funcționeze in cicluri de 4 ore pornit/oprit și aveți grijă ca sistemul de pompare-filtrare sa fie corect dimensionat în raport cu volumul de apă din piscina dvs. Filtrarea este mai importantă în timpul zilei, iar filtrarea inadecvată favorizează apariția algelor.