O saună poate ajută pe oricine să se relaxeze și poate avea și alte beneficii pentru sănătate. Saunele sunt folosite de mii de ani și sunt încă populare și în ziua de astăzi.
Transpirația este folosită de mult timp ca terapie. Se spune că mayașii le-au folosit încă de acum 3.000 de ani, potrivit Harvard Health Publications. În Finlanda, saunele sunt folosite de mii de ani, iar 1 din 3 finlandezi încă le folosește. În Statele Unite (S.U.A.), se crede că există peste un milion de saune.
Principalele beneficii ale saunelor sunt relaxarea și sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, o saună poate să nu fie potrivită pentru toată lumea.
Saunele tradiționale finlandeze folosesc de obicei căldură uscată, cu o umiditate relativă care este adesea între 10 și 20 la sută. În alte tipuri de saune, umiditatea este mai mare. Saunele în stil turcesc, de exemplu, implică un nivel mai mare de umiditate.
Utilizarea saunei poate ridica temperatura pielii la aproximativ 40° Celsius sau 104° Fahrenheit.
Pe măsură ce temperatura pielii crește, apare și transpirăția din ce în ce mai puternică. Ritmul cardiac crește pe măsură ce corpul încearcă să se răcească. Nu este neobișnuit să pierzi aproximativ un pahar de transpirație în timpul unei ședințe în saună.
Tipuri de saună
Există mai multe tipuri de saună, în funcție de modul în care este încălzită camera. Acestea includ:
Saune cu lemne: Lemnul este folosit pentru a încălzi sauna și pietrele din aceasta. Saunele cu lemne au de obicei umiditate scăzută și temperatură ridicată.
Saune electrice: Similar saunelor cu lemne, saunele încălzite electric au temperaturi ridicate și umiditate scăzută. Un încălzitor electric încălzește camera de saună.
Saune cu infraroșu: Saunele cu infraroșu (FIRS) sunt diferite de saunele cu lemne și cele încălzite electric. Se folosesc Lămpi speciale cu unde de lumină pentru a încălzi fiecare persoană în parte, nu întreaga cameră. Temperaturile sunt de obicei mai scăzute decât în cazul saunelor menționate anterior, dar utilizatorul transpiră într-un mod similar. De obicei, saunele cu infraroșu au aproximativ 60° Celsius.
Posibile beneficii pentru sănătate
Indiferent de modul în care este încălzită o saună sau de nivelul de umiditate, efectele asupra organismului sunt similare. Când o persoană stă într-o saună, ritmul cardiac crește și vasele de sânge se dilată. Acest lucru antrenează circulația sanguină, într-un mod similar cu exercițiile fizice, în funcție de durata de utilizare a saunei.
Ritmul cardiac poate crește la 100-150 de bătăi pe minut în timp ce utilizați o saună. Acest lucru poate aduce câteva beneficii pentru sănătate, precum:
Ameliorarea durerilor musculare și de oase
Circulația crescută poate ajuta la reducerea durerilor musculare, la îmbunătățirea mișcării articulațiilor și la ameliorarea durerilor de artrită.
Reducerea nivelului de stres
Deoarece căldura dintr-o saună îmbunătățește circulația, acest lucru poate fi benefic pentru relaxarea fizică și mentală a utilizatorului și poate îmbunătăți starea de bine.
Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
Reducerea nivelului de stres atunci când se folosește o saună poate fi legată de un risc mai mic de evenimente cardiovasculare.
Un studiu, realizat în Finlanda, a urmărit 2.315 bărbați cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani pe parcursul a 20 de ani. Descoperirile au sugerat că persoanele care folosesc o saună pot avea un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Dintre participanții la studiu, un total de 878 au murit din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii coronariene sau a morții subite cardiace. Participanții au fost clasificați în funcție de cât de des au folosit o saună, inclusiv o dată pe săptămână, de două până la trei ori pe săptămână și de patru până la șapte ori pe săptămână.
După clasificarea factorilor de risc, utilizarea crescută a saunei a fost asociată cu un risc redus de boli cardiovasculare fatale.
Participanții care au folosit sauna de două până la trei ori pe săptămână au avut cu 22% mai puține șanse de a experimenta o moarte cardiacă decât cei care au folosit-o doar o dată pe săptămână. Cei care au folosit o saună de patru până la șapte ori pe săptămână au avut cu 63% mai puține șanse de a experimenta o moarte cardiacă și cu 50% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care au folosit o saună doar o dată pe săptămână.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă există o legătură certă între utilizarea saunei și o scădere a deceselor cauzate de boli de inimă.
Utilizarea saunei poate fi, de asemenea, asociată cu o tensiune arterială scăzută și o funcționare îmbunătățită a inimii.
Deși studiile pot fi promițătoare, utilizarea saunei nu ar trebui să înlocuiască un program de exerciții fizice pentru a menține inima sănătoasă. Există mai multe dovezi care susțin beneficiile exercițiilor fizice regulate.
Probleme ale pielii
O saună uscată usucă pielea în timpul utilizării. Unii oameni cu psoriazis pot constata că simptomele lor se reduc în timp ce folosesc o saună, dar cei cu dermatită pot constata că problema lor se agravează.
Astmul bronșic
Persoanele cu astm bronșic pot sesiza ameliorarea anumitor simptome că urmare a utilizării saunei. O saună poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii, la ameliorarea mucozităților și la reducerea factorilor care pot declanșa astmul.
Risc mai mic de Alzheimer?
În 2016, cercetătorii din Finlanda au publicat concluziile unui studiu de 20 de ani care a asociat utilizarea saunei cu un risc mai scăzut de demență și de boală Alzheimer. Studiul a implicat 2.315 bărbați sănătoși cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 de ani.
Cei care au folosit o saună de la 2 până la 3 ori pe săptămână au avut cu 22% mai puține șanse de a face demență și cu 20% mai puține șanse de a face Alzheimer decât cei care nu au folosit o saună. Cei care au folosit o saună de la patru până la șapte ori pe săptămână au avut cu 66% mai puține șanse de a face demență și cu 65% mai puține șanse de a face Alzheimer decât cei care au folosit o saună o dată pe săptămână.
Cu toate acestea, rezultatele nu demonstrează că o saună determină reducerea riscului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.
Riscuri pentru sănătate și precauții
Utilizarea moderată a saunei pare să fie sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, o persoană cu boli cardiovasculare ar trebui să discute mai întâi cu un medic.
Riscuri de tensiune arterială
Comutarea între căldura unei saune și apă rece dintr-o piscină, NU este recomandată, deoarece poate crește tensiunea arterială.
Utilizarea saunei poate provoca, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale, așa că persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să discute cu medicul lor pentru a se asigura că utilizarea saunei este sigură.
Persoanele care au avut recent un atac de cord ar trebui de asemenea să discute mai întâi cu medicul lor.
Risc de deshidratare
Deshidratarea poate apărea din pierderea de lichide în timpul transpirației. Persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de rinichi, pot prezenta un risc mai mare de deshidratare.
Creșterea temperaturii poate duce, de asemenea, la amețeli și greață la unele persoane.
Precauții
Pentru a evita orice efecte negative asupra sănătății, se recomandă și următoarele măsuri de precauție:
Evitați alcoolul: alcoolul crește riscul de deshidratare, hipotensiune arterială, aritmie, etc.
Limitați timpul petrecut într-o saună: nu petreceți mai mult de 20 de minute odată într-o saună. Utilizatorii începători ar trebui să petreacă maximum 5 până la 10 minute. Pe măsură ce se obișnuiesc cu căldura, pot crește încet timpul până la aproximativ 20 de minute.
Hidratarea: Indiferent de tipul de saună pe care îl folosește o persoană, este important să înlocuiți lichidele pierdute prin transpirăție. Utilizatorii ar trebui să bea aproximativ două până la patru pahare de apă după ce au folosit o saună.
Evitați utilizarea saunei dacă sunteți bolnav: persoanele bolnave ar trebui, de asemenea, să aștepte până când își revin înainte de a folosi o saună. Femeile care sunt însărcinate sau cele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, ar trebui să-și întrebe medicul înainte de a folosi saună.
Supravegherea copiilor: copiii cu vârsta de 6 ani și peste pot folosi în siguranță o saună, dar ar trebui să fie supravegheați atunci când o fac. Nu ar trebui să petreacă mai mult de 15 minute înauntru.
Saune cu infraroșii: funcționează?
Saunele cu infraroșu (FIRS) au fost recomandate persoanelor cu probleme de mobilitate și probleme de sănătate care nu rezistă la temperaturile ridicate întâlnite într-o saună tradițională uscată sau cu aburi.
O analiză a studiilor a constatat că beneficiile FIRS ar putea include:
- îmbunătățiri ale unor tipuri de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă și probleme cardiovasculare;
- creșterea toleranței la efort;
- reducerea stresului, a durerilor și a oboselii cronice;
Datele privind pierderea în greutate și nivelurile de glucoză din sânge au fost inconsecvente.
Cu toate acestea, cercetătorii observă că dovezile sunt limitate de aspecte precum dimensiunea mică a eșantionului, durata scurtă și faptul că același grup de cercetare de bază a efectuat multe dintre studii.
Mituri de sănătate legate de saune:
Există beneficii potențiale pentru sănătate în urma petrecerii timpului într-o saună, dar există și câteva mituri.
Mit fals 1: transpirația din ședințele de saună elimină toxinele
Una dintre mituri se referă la faptul că transpirația poate elimina toxinele din organism. Este adevărat că transpirația are loc în timpul utilizării saunei, dar nu există nicio cercetare științifică care să demonstreze că transpirația detoxifică organismul. Toxinele precum alcoolul, mercurul și aluminiul sunt îndepărtate în principal de rinichi, ficat și intestine.
Mit fals 2: Utilizarea saunei ajută la pierderea în greutate
Un alt mit despre utilizarea saunei este că aceasta duce la pierderea în greutate. Este posibil să slăbiți până la 1 kilogram după ce ați folosit o saună, dar pierderea în greutate se datorează pierderii de lichide, nu de grăsime. Greutatea va fi înlocuită de îndată ce o persoana mănâncă sau bea ceva.
TELEFON
PROGRAM DE LUCRU
Luni-Vineri
09:00-18:00